Saz Hasır Bambu

Kirpi Çatı VS. Kiremit Çatı

Kiremit Çatı Yerine Kirpi Çatı Yaptırmak Avantajlı mı? Kirpi çatı ile çok yaygın bir kullanıma sahip olan kiremit çatıları sizin için karşılaştırdık.

Kirpi çatılar saz kamışları ile çok sıkı bir şekilde kaplanan çatı modelleridir. Kiremit çatılar kiremitlerin yerleştirilmesi ile yapılan çatı tipleridir. 
Bu makalemizde kirpi çatı ve kiremit çatıyı her alandan karşılaştırma yapacağız. Bir tarafta çok yaygın bir şekilde kullanılan ve herkesin bildiği kiremit çatı, bir tarafta da görüntüsü ve doğallığı ile büyüleyen son zamanların gittikçe rağbet gören çatı tipi olan kirpi çatı yer almaktadır.

Ele alacağımız meydan okuma başlıkları

Ot Çatı ve Saz Çatı Karşılaştırma

Yapıldığı Malzemeler

Kirpi çatılar saz çatı yapımında kullanılan saz kamışlarının ilk hasadı ve paslanmaz çelik teller ile yapılmaktadır.
Kiremit çatı ise kiremitlerin üst üste döşenmesi ile yapılmaktadır.

Isı Yalıtımı Açısından 

Kiremit çatılarda ısı yalıtımı açısından çok fazla birşey beklememek gerekir. Kiremit sonuçta ucuz ve yalıtım özelliği olmayan bir malzeme olduğu için kiremit çatılar yalıtım özelliği barındırmazlar.

Kirpi çatılar da ise ısı yalıtımı çok iyi seviyelerdedir. Kirpi çatının dokusu ve kalınlığı sayesinde sıcak hava, güneş ışığı ve çok soğuk havalarda dahi iyi bir yalıtım ile karşılaşacaksınız.

Ot Çatı ve Saz Çatı Karşılaştırma

Kendin-Yap Projesine uygun mudur?

iki çatı projesi de işin ustası tarafından yapılması gerekmektedir. Kirpi çatı saz dekorasyon ustalarının bile tek başına yapamadığı bir uygulamadır. Muhakkak saz dekorasyon ekibi ile birlikte kirpi çatı projenizi hayata geçirmelisiniz.

Çatı kalınlık Oranları açısından

Kirpi çatılar kalın bir dokuya sahiptir. Kirpi çatılar yaklaşık 15 -20 cm kalınlığa ulaşabilmektedir. Kalın dokusu ve doğal malzemelerin yapısı sayesinde çok iyi bir ısı yalıtımı sağlamaktadır. 

Kiremit çatılar ise. 3-5 cm arası bir kalınlığa sahip olmaktadır.

Ot Çatı ve Saz Çatı Karşılaştırma

Dayanıklılığı 

Kiremit çatılar kırılgan bir yapıya sahiptir. Çatınıza sonradan bir anten yada güneş enerjisi taktırmak için çıkıldığında üzerine basılan kiremitler kırılarak ziyan olabilmektedir. 
Kiremit çatılar bunun yanı sıra çok fazla toz ve kir de barındırmaktadır. 

Çatı eğimi yeteri kadar olmadığı takdirde kiremit çatı üzerinde su birikmesi mümkün olabilmektedir. Ortalama bir kiremit çatının ömrü 40 yıl civarıdır.

Kirpi çatılar dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Doğal ve yenilenebilir malzemeler ile yapıldığı için 20-25 sene bir ömre sahip olmaktadır. Kirpi çatıların ömrünü etkileyen birçok faktör olmasına rağmen en önemlileri, ustanın tecrübesi, mevsim koşulları ve çevresel faktörlerdir. 

En Çok Tercih Edilen Mekanlar

Kiremit çatılar en çok ev, apartman çatılarında tercih edilmektedir. 

Son yılların popüler uygulaması Kirpi çatı kaplamalar ise turizm işletmelerin çatılarında, kamelyalarda, bungalov ve müşterileri için diğer dış mekan oturma alanlarında cafe, restaurant vb. alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Maliyetleri:

Kiremit çatı maliyetleri m2 başına ortalama 150 TL bir malzeme ve 150 TL bir işçiliğe sahiptir. 10m2 lik bir alanda 3000 TL gibi bir maliyet ortaya çıkmaktadır. Tabi çatının eğimi ve kullanılan malzemenin kalitesi bu maliyetleri artabilmektedir.

Kirpi çatı maliyetleri ise 10 m2’lik 1 kamelya için ortalama 5000 TL ve  1500 TL civarı olabilmektedir. Burada maliyetleri belirleyen en önemli unsurlar ise çatının eğimi ve kirpi çatının yoğunluğudur. Kirpi çatının kalınlığı nekadar çok olur ise saz kamışı maliyetinin de o'kadar artacağı düşünülebilir.

Aynı şekilde kirpi çatının uzun ömürlü olması en az 45 Derece bir eğime sahip olmasını tavsiye ediyoruz. Çatı eğimi arttıkça işçilik ve malzeme maliyetleri de artacaktır.

Umarım yazımızı okuduktan sonra kirpi çatı ve kiremit çatı hakkındaki fikirleriniz netleşmiştir. 
Ayrıca şunuda unutmadan söylemek isteriz Kiremit çatıların üzerine kirpi kamış çatı uygulaması yapılabilmektedir. Biraz kulağa tuhaf gelse de tecrübeli saz dekorasyon ve hasır dekorasyon ustalarımız bu konuda çok güzel bir iş çıkarmaktadır.

Resimler