Saz Hasır Bambu

Bambu Nedir

Bambu nedir ve hangi türden bir bitkidir? Nerelerde ve Nasıl Yetişir? Bambunun türleri nelerdir? Bambu Dekorasyon ürünleri ve bambunun kullanım alanları hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Bambu Nedir?

Bambu kelimesi herkeste çok farklı bir çağrıştırım yapmakta olsa da bambu ağacı değimiz bambu bitkisi gerçekte çim Poaceae adında bir çim ailesinin bir türüdür.

Bu bambu bitkisinin çok farklı türleri bulunmaktadır.  Yaklaşık 90 adet farklı cinsi ve neredeyse 1000 farklı türü bulunmaktadır. Bambu bitkisi türüne ve cinsine göre soğuk ve sıcak iklim koşullarında büyüye bilmektedir.

Bambu bir çim ailesi mensubu olmasına rağmen heybetli boyu ve sağlamlığı ile bambu ağacı olarak anılmaktadır.

Evlerde süs bitkisi olarak ve bahçelerde dekoratif amaçlı olarak yetiştirilebilen birçok türü bulunan bambu ağacı günlük hayatımızın her alanında birçok endüstriyel ürün ve gerecin yapımında kullanılmaktadır.

Bambu’nun En Çok Yetiştiği Yerler

Bambu bitkisinin son zamanlarda şampuan, yatak ve bebek bezi reklamlarında adının çokça geçtiğimi görmüşsünüzdür muhakkak.

Bambu türleri dünyada en çok Asya, Amerika ve Afrika’da bulunmaktadır.  Anavatanı uzakdoğu olan bambu Çin’de ve Japonya'da dürüstlük ve uzun bir yaşamı simgelemektedir.

Bambu Bitkisi Hangi Alanlarda Kullanılır?

  • Mutfak araç ve gereçlerinin yapımında
  • Bambu dekorasyon uygulamalarının yapımında iç dekorasyonda özellikle kalın ve egzotik bambu çubuklar paravan olarak ve dekor malzemesi olarak kullanılmaktadır.
  • Bambu çatı uygulamalarında kullanılmaktadır. Ülkemizde bambu çatı yapımında kullanılacak olan bambular ithal ve maliyetli oldukları için genellikle bambu çatı uygulamalarında müşterilerimiz Türk Bambusu dediğimiz bambu kamış  kargı ürünlerini tercih etmektedir. 
  • Bambular ince ince kesilerek ve örme hasır tekniği ile hasır dekorasyon ustaları tarafından el işçiliği ile lamba, avize, plaj şemsiyesi, sepet yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Günümüzde bambu özütleri ve bambu dokusu birtakım fiziksel ve kimyasal işlemlerden sonra yatak, bebek bezi, şampuan ve gıda ürünleri gibi birçok tüketim ürünü içerisinde de yerini almaktadır.

Bambu Nasıl Yetiştirilir

  • Bambu bitkisi türüne göre ve cinsine göre farklı şartlarda yetiştirilmektedir. Asya ve Afrika’da yetişen uzun bambu bitkisi tohum olarak toprağa atıldığında 5 yıl gibi düzenli sulamadan sonra filizlenmeye başlar ve sonrasında 1 ay içerisinde çok hızlı bir büyüme ile 1 ayda 20-30 metre boyuna ulaşabilmektedir. Bu yüzden bambu ağacı uzakdoğuda sabırın, dürüstlüğün ve uzun yaşamın simgesi olmuştur.
  • Bambu bitkisi kökleri istilacı bir büyüme gösterdiği ve alttan yeni kökler oluşturduğu için ekimi sırasında buna özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Evlerde yetiştirilen şans bambusu gibi türleri de farklı şekillerde yetiştirme yapılmaktadır.

Bambu Ne Kadar Güçlü?

Bambu çim ve buğdaygiller familyasından gelse de çok güçlü ve sert bir ağaçtır. Bambunun en çok yetiştiği iklimler tropikal iklim kuşağında olan bölgelerdir. Ve tropikal iklimlerde yetişen ağaçlar genellikle neme, rüzgara ve fırtınalara karşı oldukça dayanıklı olurlar. Bambu ile yüzyıllardır bina ve köprü gibi yapılar inşa edilmektedir.

Oldukça sağlam ve doğal bir malzeme olan bambudan yapılan tüm ürünler uzun ömürlü ve sağlıklıdır. 
Bambu sandalye ve mobilyalardan bunu anlayabilirsiniz.. Orjinal bambudan yapılan mobilya ürünleri çok uzun yıllar güneş, yağmur ve rüzgara maruz kalsa dahi uzun ömürlü ve sağlam yapısını korumaktadır.
 

Resimler