Saz Hasır Bambu

Gazebo Nedir?

Gazebo Nedir? Gazebo Ne Değildir? Türk Dil Kurumuna Göre Gazebo? Gazebo ve Çardak Arasaındaki Farklar, Gazebo ile Kamelya Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Gazebo Ne Demek?

    Gazebolar kamelya ve çardaklar gibi benze yapıda olan üzeri kapalı ve binadan ayrı tek başına bağımsız bir yapıdır. Gazebolar genellikle altıgen ve sekizgen olarak tasarlanmaktadır. Tabi yuvarlak ve kare seçenekleri de bulunmaktadır.

    Gazeboların kamelya ve çardaklardan ayrılan özelliği ise 6gen ve sekizgen olabilmesinin yanı sıra korkulukları ve içerisinde oturma alanlarının sabit bir şekilde yapıya monteli olmasıdır.

    Gazeboları üstü kapalı sekizgen ahşap korkulukları ve oturma bankları bulunan yapılar olarak düşünebilirsiniz. 

    Günümüzde çok farklı şekillerde yapılan gazebo modelleri çardaklar gibi kemerli olarak ya da kamelyalar gibi kare olarak ta tasarlama bilmektedir.

    Gazebo Nedir

    Türk Dil Kurumu’na (TDK’ya) Göre Gazebo Ne Demek?

    gazebo;

    isim, İngilizce gazebo

    Görüş sahası geniş olan balkon.

    Gazeboların Tarihi

    • Gazeboların yaklaşık 5 bin yıl önce Mısır medeniyetlerinde ortaya çıktığı saptanmıştır. Daha sonraları ise gazebolar Çin, İran ve diğer medeniyetlerde görülmeye başlanmıştır.  Çok eski bir tarihte görülmeye başlanan gazebolar günümüzdeki gibi modern ve çağdaş yapılar değildi elbette, Daha ilkel ama daha doğal görünen gazebolar geçmiş yıllarda çok tercih edilmekte idi.
    • Gazebo çatısı olarak eski yıllarda, saz kamışları, bambu kamışları ve palmiye yaprakları gibi doğada yetişen ürünler tercih edilmekte idi. 
    • Gazeboların Avrupa’ya yayılması da yaklaşık 18. yüzyıl olduğu sanılmaktadır. İlk olarak İngiltere’de görülen gazebolar tuğla ve taştan yapılan kemerli ve kare şekilde Avrupa’nın ilk gazeboları olarak ta düşünülebilir.

    Gazebo Nedir

    Gazebo mu Çardak mı?

    Gazebo ile çardak arasında çok bir fark olmamakla birlikte çardaklar genellike kemerli çatısı ile ön plana çıkmaktadır. Gazeboların en belirgin özellikler ise genellikle sekizgen yapıda olması ve içerisinde sabit oturma alanlarını ihtiva etmesidir.  Gazebo ve  çardaklar da çatı ve yan tarafları çadır ile kapanabilir. Ahşap ve çelik konstrüksiyon malzemeler ile yapılabilir.

    Gazebo Nedir

    Gazebo mu Kamelya mı?

    Kamelya aslında gerçek ismi kameriye olan oturma alanları da gazebolar gibi aynı amaca hizmet etmek için tasarlanmış yapılardır. Ufak farklılıklar ile farklı medeniyetler tarafından keşfedilen bu ürünler birbirine çok benzer olsa da ilk kullanılmaya başlandığı ülkede ya da medeniyette hangi isimle anılmaya başlandı ise dünyaya benzer isimler ile yayılmıştır. 

    Kamelyaların genel özellikler içerisinde oturma alanı bulundurmaması ve kare şeklinde olmasıdır. Gazebo ve çardakların çatı kısımları kemerli ya da kubbe şekilde olurken kamelya yanı kameriyelerin çatı kısımları genellikle düz olarak tasarlanmaktadır. 

    Gazebo mu Pergole mi?

    Gazebolar başlı başına çardak ve kameriye gibi ayrı bir yapıdır. Pergole ise ayrı bir yapı olduğu gibi veranda çatılarında verilen isimdir. Pergoleler genel de binaya bitişik dışarıya doğru uzayan çatı ve gölgelik mimarisidir.

    Pergoleler de sabit bir iskeleti olmak zorunda fakat gazebolar gibi ayrı ve taşınabilir bir yapı olması söz konusu olamaz.

    Gazebo Nedir

    Doğal Gazebo Dekorasyonu

    • Bizler Saz Hasır Bambu olarak doğal ve egzotik gazebo çatı modelleri tasarlıyoruz.
    • Genellike 5 yıldızlı otellerin ve tatil köylerinin tercihi olan saz kamışı ve doğal saz hasır otları ile tasarladığımız gazebo çatıları sizi ve misafirlerinizin çok beğeneceği doğal bir ortam sunmaktadır.
    • Bez, branda, pvc, ahşap gibi malzemeler ile gazebo çatıları da yapılabildiği gibi saz kamışları ile yapıaln gazebolarda günümüzde oldukça popüler hale gelmiştir.
    • Gazebolara da aynı hasır pergole uygulamalarında olduğu gibi saz kamışı ve bambu kamışlar ile çatı uygulaması yapılabilir.
    • Hasır dekorasyon ve saz dekorasyon uygulamaları ile doğal ve egzotik gazebo dekorasyonları yapılabilmektedir.

    Doğal Gazebo Çatıları Nasıl Yapılır?

    Doğal gazebo çatıları saz kamışlarının gazebo çatısına örülmesi ve sıkıca bağlanması ile yapılmaktadır. Genel de kirpi çatı ve kademeli kamış çatı modelleri ile yapılmaktadır.

    Saz Gazebo Çatılarının Avantajları Nelerdir?

    • Tamamen doğal malzemeler ile yapıldığı için sizi ve misafirlerinizi doğada hissettirir.
    • Saz çatı gazebolar saz kamışlarının doğal dokusu sayesinde sıcağa ve soğuğa karşı iyi bir yalıtım sağlar.
    • Saz çatı gazebolar depreme dayanıklı ve uzun ömürlü çatı tipleridir.

    Resimler