Saz Hasır Bambu

Veranda Nedir?

Veranda Nedir? Türk Dil Kurumu'na Göre Veranda Ne Demek? Veranda Kelimesi Nereden Geliyor? Veranda mı Teras mı? Veranda Hakkında Her Şey.

Veranda Ne Demek?

  • Veranda müstakil evlerde, villalarda ve genellikle tek katlı bahçeli evlerde dış mekanda rahat bir şekilde oturabilmek için üstü kapalı olarak dizayn edilen oturma alanlarıdır.
  • Verandalar genellikle zemin ile aynı hizada ya da biraz daha yüksekte tasarlanan büyük balkonlar olarak ta düşünülebilir.
  • Verandalar evin mimarisine bağlı bir yapı olduğu için dışarıya doğru sundurma şeklinde çatıları ve gölgelikleri olmaktadır.  
  • Genellikle zemin olarak beton ve ahşap zemin tercih edilen verandalar günümüzde çok farklı mimaride ve şekillerde karşımıza çıkabilmektedir.
  • Verandalar yapıların zemin katında yer ile aynı yükseklikte üzeri çatı ve gölgelikler ile örtülü yan tarafları açık ya da cam ile kaplı geniş balkonlar dır.

Veranda Nedir

Türk Dil Kurumuna (TDK'ya) Göre Veranda Ne Demek?

(vera'nda), Fransızca véranda
1. isim Camlı taraça:
      "Dipteki zaviyeden içeriye doğru veranda şeklinde bir girinti yapıp salonun cumba köşesine dayanır." - Halit Fahri Ozansoy

2. isim Üstü kapalı ve çevresi camlı balkon:
      "Onu, odamın penceresinden, her sabah kahvaltıdan önce, verandada bir aşağı bir yukarı volta vururken görürdüm." - Necati Cumalı

Verandaların ilk kez Hint mimarisinde ortaya çıktığı sanılmaktadır. Bu mimariyi görüp beğenen Araplar, İspanyollar ve İtalyanlar da döndüklerinde kendi ülkelerinde bu mimariyi uygulayarak tüm dünyaya yayılmasını sağlamışlardır.

Günümüzde kullanılan veranda tasarımları önceki Hint mimarisi veranda tasarımlarına göre çok farklı şekillerde günümüze kadar uyarlanmıştır.

Veranda Nedir

Veranda mı Teras mı?

Veranda Kelimesi Nereden Geliyor?

Teras kelimesi italyancada Terraze kelimesinden gelmektedir. Genellikle veranda ile eş anlamlı olarak kullanılan bu kelime italyanlar tarafından zemin kattaki binaya birleşik üstü kapalı oturma alanları olarak kullanılmıştır.

Ancak Türkçe’de teras kelimesi binanın üst katındaki geniş balkon olarak kullanılmıştır. Bazı kesimler üstü çatı kaplı olan teraslara da veranda diye bahsetmektedir. Ancak doğrusu zemin kat ile birleşik olarak yapılan mimarilere veranda denilmektedir.

Veranda Nedir

Veranda mı Sundurma mı?

Sundurmalar genellikle evlerin ya da binaların giriş kapıları üzerinden yapılan çıkıntılardır. Verandalara göre oldukça küçük olan bu yapılar oturma alanı olarak değilde bina girişine yağmurdan ve rüzgardan korumak için tampon olarak yapılan ilave yapılardır.  

Verandalar da aynı şekilde bina girişlerine bağlı fakat geniş oturma alanı tasarlamak için yapılan mimarilere denir. 

Veranda Ne İşe Yarar?

  • Veranda evlerin dış mekanlarında ferah oturma alanları sunar.
  • Üstü çatı kaplı mimarisi ile 4 mevsim rahatlıkla oturabileceğiniz balkonlar gibi düşünebilirsiniz.
  • Genellike ev girişlerine yapıldığı için bina girişinde rüzgara ve yağmura karşı bir tampon görevi görür.
  • Verandalar mekanın durumuna göre büyük ya da küçük sundurma şeklinde yapılarak her yapıya rahatlıkla uygulanabilir.
  • Verandaların üstü kapalı olduğu için koyu gölgelik sağlar, yağmurdan sizi ve eşyalarınızı korur.

Veranda Nedir

Veranda Çatıları Nasıl Yapılır?

Veranda çatıları birçok farklı malzeme ile yapılabilmektedir. En Çok tercih edilen veranda çatı modelleri PVC, kiremit, ahşap gibi malzemeler ile yapılmaktadır.

Verandaları evinizden bahçelerinize açılan balkon ve oturma alanları gibi düşünebilirsiniz. Günümüzde daha doğal çözümler arayanlar saz çatı, hasır çatı gibi veranda çatı modellerini de tercih etmeye başlamıştır.

Doğal veranda çatı tiplerinin avantajları?

  • İyi bir ısı yalıtımı sağlar, özellikle kirpi çatı ve kamış çatı ile yapılan verandalar sıcağa ve soğuğa karşı iyi bir yalıtım sağlayarak sizlere daha ferah bir oturma alanı sunacaktır.
  • Saz çatıdan yapılan bir veranda mülkünüze daha zengin ve daha egzotik bir hava katacaktır. Evinizi satarken değerini de arttıracaktır.
  • Doğal veranda çatıları bambu hasır, saz kamışı gibi tamamen doğal ve yenilenebilir ürünler ile yapıldığı için doğayı ve insan sağlığını tehdit etmez.
  • Sizi doğada hissettirecek ve verandanıza çıktığınızda kendinizi 5 yıldızlı bir tatil köyünde hissedeceksiniz.
  • Kirpi çatı veranda modellerimize ilaveten yapılan çin otu saçakları ile daha egzotik ve daha şık bir verandaya da sahip olabilirsiniz.

Resimler