Saz Hasır Bambu

Kademeli Kamış Çatı VS. Kirpi Çatı

Kamış çatılar arasında en popüler olan 2 modelmizi sizler için kıyasıya karşılaştırdık. Maliyetleri, Isı yalıtımları, ömürleri ve kalınlıklarını karşılaştırdık.

Kademeli kamış çatı ve kirpi kamış çatı uygulamaları da saz dekorasyonun en popüler çatı kaplama uygulamalarıdır. Kademeli kamış çatı ve kirpi çatı 2 farklı teknikle yapılan ve görünüm açısından çok farklı olan farklı saz çatı kaplama uygulamalarıdır.

Kademeli Kamış Çatı ve Kirpi Çatı Karşılaştırma

Ele alacağımız meydan okuma başlıkları

Yapıldığı Malzemeler

Kademeli kamış çatı ve kirpi çatı da saz kamışlarının ilk hasadından toplanan saz kamışları ile yapılmaktadır. Kademeli kamış çatıda uygulama daha ince ve üst üste binecek şekilde yapılır, 

Kirpi çatı da ise yoğun saz kamışı demetler halinde çatı iskeletine sıkıca örülerek yapılır.

Kademeli Kamış Çatı ve Kirpi Çatı Karşılaştırma

Isı Yalıtımı Açısından 

Kirpi kamış çatılar kamış çatılar arasında en iyi ısı yalıtımına sahip olan uygulamalardır. Kirpi çatının daha kalın ve sık dokusu kademeli kamış çatıya oranla çok daha iyi bir yalıtım sağlamaktadır.

Kademeli kamış çatı her ne kadar kirpi çatıya göre daha az bir yalıtım sağlasa de, hasır çatı ve kiremit çatılara göre çok daha iyi bir ısı yalıtımı sağlayacaktır.

Kendin-Yap Projesine uygun mudur?

Kademeli kamış çatılar ve kirpi kamış çatılar kendin yap projesine uygun değildir. Bu iki uygulamada ustalık gerektiren ve ekip işi olan uygulamalardır.

Kendin yap projesi olarak hasır çatı uygulamasını tavsiye ediyoruz. Hasır çatı yapımı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca hasır çatı ve kamış çatı karşılaştırma yazımızı da inceleyebilirsiniz. 

Kademeli Kamış Çatı ve Kirpi Çatı Karşılaştırma

Çatı kalınlık Oranları açısından

Kademeli kamış çatılar kalınlık olarak yaklaşık 7-8 cm olabilmektedir. Kirpi kamış çatılar ise tek katlı ve 15-20 cm kalınlığında olmaktadır. Kirpi çatılar çok daha sıkı ve yoğun bir dokutya sahiptir.

Dayanıklılığı 

Kademeli kamış çatılar ortalama 10 sene bir ömre sahip olmaktadır. İklim koşulları ve yapılış şekli de bu süreyi etkileyen unsurlar arasındadır. Kirpi kamış çatılar ise yoğun dokuları ile en uzun ömürlü kamış çatı uygulamasıdır. Ustalıkla yapılan bir kirpi çatı uygulaması 20 sene ve üzeri bir ömre sahip olabilmektedir.

Tabi zamanla oluşan deformasyonlar bakım yapılabiliyorsa tamir edilir ama tamir edilemiyor ise malzemenin sökülerek yenilenmesi gerekir.

En Çok Tercih Edilen Mekanlar

Kademeli Kamış çatılar en çok kamış kamelya ve çardakların üzerine tercih edilmektedir. Günümüzde doğal ot kaplama ürünleri ile birlikte kullanılarak çok şık hasır kamelya uygulamaları yapılmaktadır.

Kirpi çatılar tüm çatı tiplerine uygulanabildiği gibi ençok sahil bölgelerindeki  kafe, restoran, spor kulübü, otellerin içerisindeki kamelya ve çardakların üzerine uygulanmaktadır. Kirpi çatılar çok şık ve zengin bir görünümde olduğu için doğallığı tercih eden 5 Yıldızlı oteller kirpi çatı uygulamasını çok sıklıkla tekrar etmektedirler.

Bu arada şunuda söylemek isteriz kademeli kamış çatı uygulaması genellikle Türkiye'de çok yaygın bir kullanıma sahiptir. Yurt dışı uygulamalarında ise kademeli kamış çatı kaplama yerine daha çok kirpi çatı modeli tercih edilmektedir

Maliyetleri:

Kademeli kamış çatıların maliyetleri kirpi çatılara göre daha uygun olmakla birlikte işçiliği de daha kolaydır. Örnek olarak 10m2 lik bir alanı 6000 TL’ye kademeli kamış çatı maliyeti olacak ise, ortalama 10000 TL de aynı alan için kirpi çatı maliyeti olmaktadır.

Yukarıdaki bahsettiğimiz fiyatlar tamamen bilgilendirme amaçlı olup güncel ya da doğru fiyatlar değildir. Kamış çatı ve kirpi çatı fiyatlarımızı alanınıza özel öğrenmek için bugün bize ulaşınız.

 

Resimler