Saz Hasır Bambu

Doğal Ot Çatı VS. Saz Çatı

Doğal ot çatı kaplama ve saz çatı arasındaki farkları keşfedin, Yapıldıkları malzeme, ısı yalıtım özellikleri, ömürleri ve maliyetlerini sizin için karşılaştırdık.

Doğal ot kaplama uygulamaları çin otları ve gıyak otları ile yapılan gölgelik ve çatı kaplama uygulamalarıdır. Hasır dekorasyonda doğal ot kaplamalar saçaklı ve püsküllü bir görünümde olduğu için saçaklı ot çatı olarakta telaffuz edilmektedir. 

Saz çatılar ise saz kamışları ile yapılan bir saz dekorasyon uygulamasıdır.

Ele alacağımız meydan okuma başlıkları

konularında doğal ot çatıyı ve saz çatıyı karşılaştıracağız.

Ot Çatı ve Saz Çatı Karşılaştırma

Yapıldığı Malzemeler

Doğal ot kaplamalar kuru , saçaklı ve püsküllü otlar ile yapılmaktadır. Sarı ve yeşil görünümlerde olan bu otlar genellikle çin otu, gıyak ot ve püsküllü saz hasır otlarıdır. Çin otu hakkında daha detaylı bilgi almak için yazımızı okuyunuz.

Saz çatılar ise saz kamışlarının demet demet galvanizli çelik teller ile çatı iskeletine bağlanması işlemidir. Saz çatılarda kullanılan saz kamışları genellikle ilk hasat ürünlerdir.
Saz çatılar ilk hasat olması sayesinde daha esnek ve daha sıkı bir dokuya sahiptir.

Ot Çatı ve Saz Çatı Karşılaştırma

Isı Yalıtımı Açısından 

Doğal ot kaplama çatılar tek başına az bir ısı yalıtımı sağlayacaktır. Ancak bambu kamış ve kamış hasır ürünleri ile birlikte kullanıldığında ortaya çıkan hasır gölgelik çok daha iyi bir ısı yalıtımına sahip olacaktır. 

Saz çatılar ise kamış çatı ve kirpi çatı modelleri ile çok daha iyi bir yalıtım sağlayacaktır. Saz çatılar daha estetik bir görünüm için yan taraflarından doğal ot kaplama uygulaması ile birlikte de yapılabilmektedir. Bu şekilde hem daha egzotik bir kamış çatı hem de daha iyi ısı yalıtımlı bir kamış gölgeliğe sahip olabilirsiniz.

Kendin-Yap Projesine uygun mudur?

Doğal ot kaplamalar çin otu ile kendin yap projesine uygundur.  Ancak uygulama yapılacak olan alan eğimli ise bir hasır dekorasyon ustasından yardım almanız gerekmektedir. Ayrıca çatının üst orta kısmını düz değilde topuz gibi kubbe yapmak istiyorsanız uygulamanız kendin yap için uygun olmayacak ve bizim gibi tecrübeli hasır dekorasyon ustalarından hizmet almanız gerekecektir.

Saz çatılar kendin yap projelerine uygun değildir. Saz dekorasyon ustaları hatta ekibi tarafından yapılan saz çatı projeleri için kesinlikle işin uzmanına başvurmanız gerekecektir.

Ot Çatı ve Saz Çatı Karşılaştırma

Çatı kalınlık Oranları açısından

Doğal ot kaplamalar 1-3 santim kalınlığında olacaktır, Ancak dolgun görünümü ve saçaklı dokusu ile daha kalınmış izlenimi verecektir.

Saz çatıların kalınlığı ise klasik kamış çatılarda ortalama 7-10 cm ve kirpi çatılarda ise 15-20 derece olabilmektedir. Saz çatıların kalınlığını kullanılan malzemenin miktarı belirlemektedir.

Dayanıklılığı 

Doğal ot kaplama çatılar çok uzun ömürlü olmamak ile birlikte 3-5 sene dayanıklılığa sahip olmaktadır. Kışın korunaklı bir alanda durması, sert rüzgardan ve yağıştan korunması bu süreyi uzatabilmektedir.

Saz çatılar ise ortalama 5-10 yıl bir ömre sahip olmaktadır. Kirpi kamış saz çatılar ise 15-20 yıl ve üzeri bir ömre sahip olabilmektedir.

En Çok Tercih Edilen Mekanlar

Doğal ot kaplamalar  genellikle işletmelerin dış mekanlarında bulunan  pergoleler üzerinde hasır kamelya uygulamalarında ve kulube çatılarında tercih edilmektedir.Doğal ot çatılar çin otu gibi doğal  ürünler ile kolayca yapabildiği için birçok insan bu ürünler ile kendi projelerini özel oturma alanlarında hayata geçirmektedirler.

Saz çatılar ise turizm işletmelerin çatılarında, kamelyalarda, bungalov ve müşterileri için diğer dış mekan oturma alanlarında cafe, restaurant vb. alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Maliyetleri Bakımından:

Doğal ot kaplama çatıların maliyetleri saz çatılara göre çok daha uygun fiyatlı olmaktadır. Doğal ot çatı uygulamanızı kendiniz yapmak isterseniz işçilik maliyetleri de olmayacağı için sadece ürünler için ödeme yapmanız yeterli olacaktır. Ancak çatı eğimi ve estetik bir topuz yapılması isteniyorsa profesyonel bir destek almanız gerekecektir.

Saz çatı maliyetlerinin daha yüksek olmasının nedeni sadece işçilik değildir. Saz çatıların kalınlığı ve daha uzun süre işçilik harcanması saz çatıları doğal ot çatılara göre daha maliyetli yapmaktadır. 

Resimler